Autorius Tema: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus  (Skaityta 8298 kartus)

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 13 d. 12:56:23 »
Laba diena,

gal kas žinot kaip nubrėžti plotą pagal esamus taškus? Turiu tikslius taškus ir noriu uždėti poligoną, bet noriu, kad poligono kampai būtų pririšti prie kampų. Iš rankos neina sujungti, gaunasi netiksliai.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #1 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 14 d. 10:26:56 »
Atsisiųskite Plugin'ą Points2One per Plugins -> Featch Python Plugins

Ikonėlė atrodo taip:

Kai pasileisite, viską suprasite ką reikia daryti. Ten paprasta.

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #2 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 14 d. 13:51:15 »
Išbandžiau, ta programikė veikia tikrai puikiai ir gerai jeigu visus taškus nori sujungti į vieną poligoną. Bet kaip man sujungti tik keletą pasirinktų taškų? Man reikia, kad iš daugelio taškų pasidarytų margas žemėlapiukas su skirtingom funkcinėm zonom.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #3 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 20 d. 06:30:38 »
Išbandžiau, ta programikė veikia tikrai puikiai ir gerai jeigu visus taškus nori sujungti į vieną poligoną. Bet kaip man sujungti tik keletą pasirinktų taškų? Man reikia, kad iš daugelio taškų pasidarytų margas žemėlapiukas su skirtingom funkcinėm zonom.
Yra keli būdai. Pirmas būdas paprastas, kitas yra sudėtingesnis ir aš jo dar neišsiaiškinau. reiktų naudoti GRASS įrankius o jų ten labai daug reikia pasiaiškinti koks tinkamiausias.
Taigi paprasčiausi variantai. Varinatas pažymėtus taškus išsisaugoti į atskirą sluoksnį padaryti poligonus ir sujungti į vieną sluoksnį naudojant Vector -> Date Managmet Tools -> Marge Shapefile to one
Kitas variantas pasinaudoti Vector -> Geoprocessing tools -> Convex hull jis leidžia iš gausybės taškų sujungti tik pažymėtus. Vėliau sujugti poligonus į vieną sluosnį naudojant jau minėtą Marge Shapefile to one.

O kad būtų skirtingos spalvos ir zonos tai reikia naudoti ant sluoksnio dešinį pelės mygtuką Properties -> Style ir vietoje "Single simbol" pasirenkat "Categoryzet". Tam sluoksnio skaidyti nereikia.

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #4 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 22 d. 22:19:37 »
Suradau dar paprastesnį kelią: pažymiu norimus sujungti į poligoną taškus ir spaudžiu vector > geoprocessing tool > Convex.
Puikus rezultatas.
Bet dabar nerandu labai svarbios funkcijos. Man reikia atspausdinti atskirame lape arba šalia žemėlapio numerius ir koordinates. Gal kas turit kokių minčių?

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #5 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 23 d. 00:29:13 »
Su Convex reikia atsargiai, nes jis apjungia tik kraštinius taškus, jei taškas bus viduje arba labiau į vidų poligono jis liks nesujungtas.

Norėdamas atspausdinti atributų lentelę eksportuok į skaičiuoklę arba jei nori su žemėlapiu naudokis Print Composer (File -> New Prin Composer) funkcija "Add attribute table to print composition". Plačiau čia http://docs.qgis.org/1.8/html/en/docs/user_manual/print_composer/print_composer.html

Į skaičiuoklę eksportuoti gali tiesiog ipastinti nukopijuotą atributų lentelę arba pasinaudok "XY Tools" plugin'u.

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #6 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 24 d. 23:42:32 »
Bandžiau pažymėtus taškus išsisaugoti į atskirą sluoksnį ir padaryti poligonus, bet suo tuo Convex iš tikrųjų neina sujunti visų taškų. Jeigu taškas bent truputį pasislinkęs į vidų, tai jis apeina jį. Tai turbūt reikia vargti po kelis taškus ir junginėti tuos plotus? O nėra kokios funkcijos, kad braižant poligoną būtų pritrauktas jis prie artimiausio taško?

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #7 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 25 d. 23:45:38 »
Yra būdas naudoti Settings -> Snapping Options. Uždedi varnelę ant taškinio sluoksnio prie kurio reikia pritraukti braižant poligoną ir nurodai kokiu atstumu nuo taško automatiškai pritrauktų. Tai daugiau rankinis darbas, bet jis leidžia dirbti tiksliai (pritraukia tiksliai prie artimiausio taško) ir ant vieno sluoksnio (nereikia jungti atskirų sluoksnių). Ir nepamirškite, kad poligono sluoksnis turi būti redagavimo režime. Matyt ta tai ir bus ko jums reikėjo, truputį paklaidinau... :)

Be to Point2One taip pat jungia ir pažymėtus taškus. Tik yra vienas nepatoguma - jis automatiškai jungia taškus kurie yra iš eilės sukurti. Dėl to atsiranda zigzaginiai sujungimai, kurie neatitinka tikrovės. Norint kad jungtų reikiama kryptimi, taškai atributų lentelėje turi sekti iš eilės. Jei taip nėra reikia surūšiuoti. Jei kils klausimų kaip  rūšiuoti, parašysiu.
« Paskutinį kartą keitė: 2013 m. Rugpjūčio 25 d. 23:50:56 sukūrė giedrioks26 »

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #8 Įrašytas: 2013 m. Rugpjūčio 27 d. 21:32:01 »
Snapping Options štai šitos funkcijos ir reikėjo. Kažkurioj temoj ji buvo aprašyta, bandžiau, bet nepavyko. Dabar gavosi puikiai.

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #9 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 01 d. 22:44:08 »
Be to Point2One taip pat jungia ir pažymėtus taškus. Tik yra vienas nepatoguma - jis automatiškai jungia taškus kurie yra iš eilės sukurti. Dėl to atsiranda zigzaginiai sujungimai, kurie neatitinka tikrovės. Norint kad jungtų reikiama kryptimi, taškai atributų lentelėje turi sekti iš eilės. Jei taip nėra reikia surūšiuoti. Jei kils klausimų kaip  rūšiuoti, parašysiu.


būtų labai naudinga sužinoti kaip tuos taškus susidėlioti pagal pageidaujamą eilę.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #10 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 02 d. 17:44:46 »
Reikia įdiegti mmqgis plugin'ą ir pasinaudoti Plugins -> mmqgis -> Modify -> Sort ten pasirenki pagal kurį stulpelį rūšiuoti ir išsaugai naujame sluoksnyje




Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #11 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 02 d. 23:10:25 »
Atrodo, kad taškus jau sujungti išmokau :) O gal yra koks pluginas kuris pagal sujungtus taškus paskaičiuotų azimutą ir atstumą? Turint azimutą ir atstumą galima plotą nubraižyti su Azimuth and distance pluginu, bet su kuo padaryti atvirkšinį procesą? Geriausiai būtų, kad į atributų lentelę tuos duomenis surašytų.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #12 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 03 d. 14:40:42 »
Kai ką galima psidaryti su Cad Tools plugin'u, bet ten rankinis darbas. Tokio algoritmo iškojau kažkada ir man jo reikėjo, bet per daug nepasigilinau. Kad toks algoritmas įmanomas aš net neabejoju, jeigu jis būtų reikalingas ir populiarus jis netruktų  būtų suprogramuotas. Galima dar pabandyti atsisiųsti plugin'ą SEXTANTE, kur yra GRASS algoritmai ir bandyti ieškoti ten, kažkas panašaus čia http://gis.stackexchange.com/questions/55449/how-do-i-find-vector-line-bearing-in-qgis-or-grass. Arba naudotis atributų lentelės skaičiuotuvu, kur reikėtų mokėti arba paprašyti mokančio sudėlioti sintaksę, kad skaičiuotų norimus parametrus panašiai kaip čia kalbama http://gis.stackexchange.com/questions/24260/how-to-add-direction-and-distance-to-attribute-table
Jeigu pavyktų ką nors sužinoti tiksliau pasidalinsiu. Jei iki to sužinosite kaip tą padaryti lauksime žinių ir iš jūsų.
« Paskutinį kartą keitė: 2013 m. Rugsėjo 03 d. 14:52:44 sukūrė giedrioks26 »

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS kaip nubrėžti plotą pagal taškus
« Atsakymas #13 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 03 d. 14:49:12 »
Kas liečia azimutą, sukūriau naują temą. Tavo klauusimą perkėliau ir ten.