Sveiki,
noriu pasitarti dėl sulietuvintose „Firefox“, „Fennec“ (mobilioje „Firefox“) bei „SeaMonkey“ versijose pateikiamų numatytųjų ieškyklių (paieškos priedų).
Šiuo metu su lietuviška „Firefox“ versija pateikiamos tokios ieškyklės:
[list=1]
- google.lt,[/*]
- amazon.com,[/*]
- ebay.com,[/*]
- yahoo.com,[/*]
- creativecommons.org,[/*]
- answers.com,[/*]
- lt.wikipedia.org.[/*]
Mano nuomone, šiame sąraše tik pirmas ir paskutinis punktai yra logiški lietuviškai versijai, o kitus siūlyčiau pakeisti lietuviškomis svetainėmis (atrankos kriterijai –
čia) Taigi, klausimas toks: kokias ieškykles siūlytumėte įtraukti? Nenoriu to spręsti vienas, nes pats 99% laiko naudojuosi Google, labai retai apsiperku internetu ir pan., tad nesu tikras, kas Lietuvoje populiaru, o kas nelabai. Kol kas turiu štai tokias mintis:
[list=*]
- amazon.com keisti į pigu.lt,[/*]
- ebay.com keisti į tuktuk.lt,[/*]
- yahoo.com keisti į search.delfi.lt,[/*]
- vietoje answers.com galbūt įtraukti obuolys.lt.[/*]
Dėl creativecommons.org kol kas nesu tikras, tačiau šią ieškyklę būtų galima ir palikti, nes, išbandžius, visai patiko man tai, kad ši paieškos sistema tiesiog perduoda mano užklausą iškart kelioms kitoms sistemoms ir gan patogiai pateikia rezultatus. Aišku, reikėtų ją tuomet į lietuvių kalbą išversti.
Papildymas: išverčiau ir vertimas jau tapo oficialiu.Kitas dalykas – „Fennec“. Nežinau, kiek ši programa bus naudojama Lietuvoje, tačiau, kadangi vis tiek ją išverčiau, norėtųsi ir ieškykles atitinkamas parinkti. Amerikinėje „Fennec“ versijoje kol kas numatyta įdiegti šias ieškykles: [list=1]
- Google,[/*]
- Wikipedia,[/*]
- Amazon,[/*]
- Yahoo,[/*]
- Twitter.[/*]
Lietuviškoje versijoje kol kas galvoju naudoti šias:
[list=1]
- Google,[/*]
- lt.wikipedia.org,[/*]
- pigu.lt,[/*]
- obuolys.lt (su sąlyga, kad jie šiek tiek pataisys savo kodą, kad svetainė gražiau atrodytų mobiliuosiuose įrenginiuose),[/*]
- Twitter.[/*]
„Fennec“ ieškyklių atrankos kriterijus galima rasti
čia.
Trečias klausimas būtų dėl „SeaMonkey“. Šiuo metu su ja pateikiamos „Google“, „Vikipedija“, dmoz.org bei ask.com ieškyklės. Na, su pirmomis dviem viskas aišku, bet su kitomis... Mielai jas pakeisčiau kažkuo kitu (arba bent jau reikėtų perdaryti dmoz.org, kad ji ieškotų tik „World: Lietuvių“ kategorijoje).
Taigi, reikia jūsų – programų naudotojų – nuomonių ir pasiūlymų. Rašykite čia viską, ką manote.