„Atviras kodas Lietuvai“ - labai sena istorija dėl šio identiško šaukinuko. Viskas prasidėjo nuo "coders" komandos sukūrimo.
http://coders.akl.lt - net ir gavom "stogą". Vėliau coders komanda persikraustė adresu
www.coders.lt. O ši TVS tai tiesiog vienas iš kelių šios komandos produktų. MightMedia TVS gimė per kraują. Senais blogais laikais pajudinau širšių lizdą "antisecurity" kitaip tariant Lietuvos hakerius (programišius). Na ir pradėjo jie laužyti mano svetaines ir tyčiotis iš atviro kodo sistemų keliaudami per pažeidimus (exploits). Išmėginau daugybę atviro kodo turinio valdymų sistemų kurias per savaitę nulauždavo. Nebuvau tuo metu aš geras programuotojas, tačiau pagrindinę visų TVS bėdą žinojau.
Pradėjau ieškoti saugios TVS gilinausi ir į lietuviškus produktus. Tačiau neradau nei vieno būtent lietuvių kurto atviro kodo TVS'o. Tai šie dalykai ir buvo pretekstas sukurti saugesnę ir lietuvišką TVS. Niekur neskubėdami po truputį lipdėme ir sulipdėme. Taip tai nėra tobula ir nėra gražiai OOP stiliumi suprogramuota.
Programavome specialiai procedūriniu būdu (funkcijomis), tik tam, kad kodas būtų aiškus lengviau suprantamas ir tuo pačiu skatintų jaunuosius programuotojus kurti kažką savo - kažką lietuviško.
„Atviras kodas Lietuvai“ - taip yra todėl, kad dovanojame šį TVS Lietuvai ir tuo didžiuojamės. AKL.lt yra bent jau mano didvyris.
MightMedia TVS versijų valdymui naudojame "assembla" -
http://www.assembla.com/code/mightmedia/subversion/nodesMėginome google codes - tačiau dėl tam tikrų funkcijų nebuvimo dalinai atsisakėme. Mėginome ir sourceforge.net - tačiau tai per lėta sistema.
Kuo ši TVS yra geresnė už kitas panašias? Galim leisti sau manyti, kad mums pavyko ją padaryti saugią. Kad išsiaiškinti ar ji saugi, specialiai kurstėme blogiukus ir ją jie "išbandė". Po kurio laiko kai pamatėme, kad be rezultatų, netgi specialiai paviešinome prisijungimus prie TVS administravimo srities. Šį bandymą MightMedia taipogi atlaikė.
Taip pat ši TVS žmonėms patinka ir dėl lengvo dizainų pritaikymo, paprasto administravimo.
Taigi tokia ta istorija.
Viskas būtų kaip ir labai gerai - tačiau lietuviai labai nenoriai prisideda prie atviro kodo. Per 4 metus susilaukėme vos kelių naujų narių ir tie neužsibuvo. Likome tik dviese.
p.s. dėl „Atviras kodas Lietuvai“ - jeigu tikrai vis dar manote, kad derėtų dėl šios frazės kreiptis į akl.lt atrašykit.
ačiū