Diskusijos apie laisvąsias programas

Kitos laisvosios programos => Geoinformacinės sistemos (GIS) => Temą pradėjo: Giedrius V. 2013 m. Kovo 21 d. 09:24:24

Antraštė: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Kovo 21 d. 09:24:24
Sveiki,

Praėjus mokymams skubu atsakyti į klausimus kurių nežinojau mokymų metu (man jų praktikoje neprireikė).

Pirmas klausimas. Kaip su Print Composer (žemėlapių kūrimo įrankis) legendos įrankyje pakeisti simbolio pavadinimo išsidėstymą? Pvz. Pagal nutilėjimą QGIS rašo sluoksnio pavadinimą virš sluoksnio o reikia, kad jis būtų išsidėstęs už (dešinėje).

Atsakymas.

Daroma taip:
1. Pažynėjus su pele legendos langelį ir Items Properties kortelėje ->Legend Items lange dešinėje pažymime norimą keisti sluosnį ir išskleidžiame jį, kad matytume simbolį.

(http://i.imgur.com/3Bea5QB.jpg)

2. Uždedame žymeklį ant simbolio Legend Items lange ir spaudžiame Item text

(http://i.imgur.com/6BSD99j.png)

Įvedame arba įkopijuojame reikalingą tekstą ir spaudžiame ok

(http://i.imgur.com/fO7lNWN.png) .

Tekstas atsiras toje vietoje kur mums reikia - iš dešinės

(http://i.imgur.com/nHpYzvJ.png).

Jei nenorime teksto virš simbolio tiesiog pažymime jį ir vėl spaudžiame Item text ir ištriname tekstą. Sapudžiam ok ir tekstas dingsta

(http://i.imgur.com/4EY15oM.png)

3. Norėdami keisti rašmenis Item Properties kortelėje spaudžiame ant General ir renkamės Item font

(http://i.imgur.com/3kESQ71.png)
Antraštė: Žemėlapių kūrimas su QGIS naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Kovo 21 d. 09:25:53
Dar buvo klausimas kaip legendos simbolius išdėstyti horizontaliai?

Tai daroma kolkas labai paprastai įkeliant kelias legendas ir dedant kaip paveikslėlius vieną šalia kitos bei pašalinant nereikalingas.

(http://i.stack.imgur.com/GFMiE.png)

Plačiau apie tai skaitykite čia http://gis.stackexchange.com/questions/28158/how-to-group-elements-in-qgis-legend-side-by-side
Antraštė: Žemėlapių kūrimas su QGIS naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Balandžio 11 d. 20:23:07
Pridedu nuorodą kaip patobulino Print Composer, legendas galima daryti patogiau:
http://anitagraser.com/2013/03/18/print-composer-2-0-take-2-multi-column-legend/
Kol kas tai galima pasibandyti testuojamoje versijoje 1.9.0. Jau greitai pasirodys 2.0 stabili versija.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 02 d. 23:15:26
Ar įmanoma padaryti su Print Composer taip, kad būtų atvaizduojamas ne visas sluoksnis, o tik tam tikra sritis? Pavyzdžiui tik duomenys esantys draustinyje, o kas aplink draustinį, kad nebūtų rodoma? Arba jeigu koks upelis, kad jis nebūtų rodomas nuo vieno krašto iki kito, o tik trumpa atkarpa kuri yra reikalinga?
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 03 d. 14:20:34
Čia ne Print Composer reikalingas. Tai gali padaryti su QGIS naudodamas Vektor -> Research Tools -> Select by location
Tai leidžia pažymėti tai kas tau reikalinga nurodytame regione ir eksportuoti į atskirą failą. Po to gali atjungti tau nereikalingus sluoksnius.
Arba tiesiog išsididini iki reikiamo dydžio, kad nesimatytų kas yra už ribų.
Gal aš nesupratau klausimo?
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 03 d. 20:54:33
Čia ne Print Composer reikalingas. Tai gali padaryti su QGIS naudodamas Vektor -> Research Tools -> Select by location
Tai leidžia pažymėti tai kas tau reikalinga nurodytame regione ir eksportuoti į atskirą failą. Po to gali atjungti tau nereikalingus sluoksnius.
Arba tiesiog išsididini iki reikiamo dydžio, kad nesimatytų kas yra už ribų.
Gal aš nesupratau klausimo?
Gal ir tiktų, bet arba man neveikia kažkas arba tiesiog nesuprantu kaip tai turi veikti. Man neduoda eksportuoti į atskirą failą, nesukuria jokio naujo failo.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 04 d. 05:10:27
Select by location tik pažymi objektus nurodytoje srityje. O išsaugant į kitą failą naudoji "Save Selection As".

(http://i.imgur.com/RrqUQF3.png)

(http://i.imgur.com/NJF315c.png)
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 04 d. 21:38:39
Kur gali būti problema, kad žemėlapyje rodo neteisingai mastelį? Kažkaip nebeveikia man OpenLayers pluginas, ant jo visada galėdavau pasitikrinti taškus.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 05 d. 16:09:24
OpenLayers pluginas ne visada gerai veikia. Reikia žinoto tai, kad iš Print Composerio wms duomenis leidzia atsispausdinti tik 150 dpi raiška.
OpenLayers nebenaudoju, nes turiu Geoportal.lt duomenis
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 06 d. 07:59:17
Aš tikiuosi, kad tas PrintCoposer patobulės. Nes dabar jeigu reikia kokios lentelės prie žemėlaio, tai neįmanoma padaryti. Vieną kitą užrašą gali uždėti ir viskas. Trūksta tų įrankių trupučiuka.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 06 d. 21:26:01
O konkrečiau kokios lentelės? kokių įrankių trūksta? Gali tiesiog nežinoti kaip. Aš kol kas pasidarau viską ko man reikia. Print Composer patobulės patogumo atžvilgiu, naujų funkcijų ten beveik nebus.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 06 d. 22:30:37
Ar įmanoma padaryti su Print Composer taip, kad būtų atvaizduojamas ne visas sluoksnis, o tik tam tikra sritis? Pavyzdžiui tik duomenys esantys draustinyje, o kas aplink draustinį, kad nebūtų rodoma? Arba jeigu koks upelis, kad jis nebūtų rodomas nuo vieno krašto iki kito, o tik trumpa atkarpa kuri yra reikalinga?

Padaryti norimą mastelį labai paprastai galima taip:

1. Išsididini žemėlapį iki reikiamo dydžio naudodamas didinimo įrankius QGIS
2. Atsidarai naują Print Composer ir įkeli naują žemėlapį su Add new map
3. Print composeryje pažymi naujai įkeltą žemėlapį ir Item Properties -> Extents -> Set to map canvas extent

(http://i.imgur.com/p61II1j.png)

Ši funkcija pritaiko mastelį pagal QGIS mastelį.
Mastelį taip pat gali keisti Item Properties -> Map "Scale" laukelyje
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 06 d. 22:36:25
Man reikėtų tokios kaip exel lentelės, kad būtų daug skyriukų į kuriuos galėčiau surašyti duomenis. Kokiei keturi stulpeliai ir septynios elutės. Iš jų dvi turėtų būti sulietos per visą lapo plotį.Su ta funkcija label tai ten vargo vakarienė.
Kitas klausimas ar įmanoma sukurti daug sutartinių ženklų stilių ir juos išsaugoti į vieną failą. Aš išsaugau, bet man reikia kiekvieno šeipinio failo saugoti atskirai. Kažkaip ten galėdavo išspręsti paprasčiau su tais sutartinių ženklų stiliais.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 07 d. 20:58:31
Man reikėtų tokios kaip exel lentelės, kad būtų daug skyriukų į kuriuos galėčiau surašyti duomenis. Kokiei keturi stulpeliai ir septynios elutės. Iš jų dvi turėtų būti sulietos per visą lapo plotį.Su ta funkcija label tai ten vargo vakarienė.
Kitas klausimas ar įmanoma sukurti daug sutartinių ženklų stilių ir juos išsaugoti į vieną failą. Aš išsaugau, bet man reikia kiekvieno šeipinio failo saugoti atskirai. Kažkaip ten galėdavo išspręsti paprasčiau su tais sutartinių ženklų stiliais.

O tai tau netinka "Adds attribute table"?  arba aš nelabai suprantu ką turi galvoje...
Stilius 2.0 versijoje išsaugos automatiškai kartu su shap failu. Ieškojau kaip tą būtų galima daryti grupei sluoksnių, bet neradau. Nebent tai vienas sluoksnis, kuris išskaidomas pagal kategorijas.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 08 d. 11:50:49
Adds attribute table man netinka todėl, kad man reikia įrašyti ne tik atributinius duomenis, o tokius kaip miestas, gatvė, rajonas, namo nr. ir t.t.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 08 d. 12:49:17
Tai reikia įrašyti šiuos duomenis į atributų lentelę ir tau rodys tą ką reikia. Ten gali atjungti ko nereikia ir sugrupuoti iš eilės ir net pavadinimus stulpelių pervadinti:

(http://i.imgur.com/Bz6Bhnr.png)

Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 09 d. 14:39:52
Galima ir tokia išeitis iš padėties, bet kažkaip labai jau sunkiai man atrodo tas lentelių kūrimas :) Galėtų būti toks lentelių kūrimo įskiepis. P.S. niekaip nerandu kur yra šiaurės rodyklė?
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 09 d. 16:12:34
Yra toks įskiepis. Jis vadinasi "Table Manager".
Šiaurinė rodyklė užsideda per "Add image to print composition"
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 10 d. 17:54:05
Puikus įskiepis, žemėlapis pagražėja 20 proc. Tikras žemėlapis. O gal yra kokia duomenų bazė kur būtų galima parsisiųsti sutartinių ženklų? Žinau, kad galima ir pačiam nusibraižyti, bet gal kas jau yra nubraižęs ir gali pasidalinti? Pavyzdžiui elektros linijos, geležinkeliai ir t.t. nemažai yra, bet reikėtų tokių mandresnių :)
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 10 d. 20:57:30
Dėl sutartinių ženklų nežinau reiktų pagooglinti. Man pilnai pakanka to kas yra.
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 11 d. 22:20:43
Kai ką pavyko rasti: http://ssrebelious.blogspot.com/2011/10/qgis-symbology-set.html
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: AJ 2013 m. Rugsėjo 19 d. 10:29:18
Iskilo klausimas, o kaip isieksportuoti kuriamo zemelapio projekta i print composer naujojoje 2.0.1 q-gis versijoje, kazkaip neiseina ar nerandu tinkamo irankio
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 19 d. 15:21:16
Turi galvoje šablonus iš senos versijos ar apskritai nerandi įrankio kuris išsaugo į paveikslėlį ar pdf?

Jei nerandi įrankio piktogramos tai ji atrodo taip:

(http://i.imgur.com/EYzfZrh.png)

O jeigu kalbi apie Atlaso funkciją tai spaudi tą patį "Export as image"

Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Rugsėjo 19 d. 23:53:55
O įmanoma į sutartinius ženklus įkelti užrašus? Pavyzdžiui namo numeris ir atvaizduoti kokiu šriftu ir spalva yra užrašomi namo numeriai?
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: AJ 2013 m. Rugsėjo 20 d. 10:04:00
nea turejau omeni kaip ne exportinti bet importinti kuriama zemelapi i composeri
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 20 d. 10:40:38
nea turejau omeni kaip ne exportinti bet importinti kuriama zemelapi i composeri

Tai "New Print Composer" o ten "Add New Map"
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Rugsėjo 20 d. 10:47:13
O įmanoma į sutartinius ženklus įkelti užrašus? Pavyzdžiui namo numeris ir atvaizduoti kokiu šriftu ir spalva yra užrašomi namo numeriai?

Tą gali padaryti per Layer properties -> Style. Ten dedi raides arba skaičius vieną ant kitos ir padarai užrašą su norima spalva, šriftu ir išsaugai į simbolius, kad kiekvieną kartą nereikrtų daryti. Tokių gali prisidaryti daugiau ir įvairių dydžių (pvz: Miestai, Kaimai, Miesteliai ir kt.).

(http://i.imgur.com/W0jrBk8.png)

(http://i.imgur.com/DOCO7qv.png)

(http://i.imgur.com/Sy25Rsn.png)
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: kkestas 2013 m. Lapkričio 25 d. 23:12:00
Sveiki, aš išsisaugau Composer tempate, bet kai tik atsidarau naują, tai vėl tenka visų sluoksnių pavadinimus suvedinėti ranka. Gal yra kokia išeitis? Gal galit patarti kaip ant vieno ploto uždėti du skirtingus sutartinius ženklus?
Antraštė: Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
Parašė: Giedrius V. 2013 m. Gruodžio 02 d. 21:32:15
Print Composeris išsisaugo išsaugojus visą qgis projektą. Composerių gali prisikurti kiek nori. Atsidaręs išsaugotą projektą spaudi "Composer Manager" ir matai savo sukurtus Composerius. Pasirinkus gali nerodyti pagrindo, bet pažymėjus žemėlapį pasirenki Item Properties -> Map - > Main Properties -> Cache ir viskas susitvarko.
O template yra šablonas, kuris niekada nesikeičia ir palengvina nekartoti tipiškų veiksmų.
Norint ant to pačio composerio sudėti skirtingus sutartinius ženklus tiesiog pridėk kitų sutartinių ženklų grupę. O sluoksnių nereikia suvedinėti ranka tiesiog update'tini. Gali pridėti ar pašalinti norimus sluoksnius.