Autorius Tema: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer  (Skaityta 14102 kartus)

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Įrašytas: 2013 m. Kovo 21 d. 09:24:24 »
Sveiki,

Praėjus mokymams skubu atsakyti į klausimus kurių nežinojau mokymų metu (man jų praktikoje neprireikė).

Pirmas klausimas. Kaip su Print Composer (žemėlapių kūrimo įrankis) legendos įrankyje pakeisti simbolio pavadinimo išsidėstymą? Pvz. Pagal nutilėjimą QGIS rašo sluoksnio pavadinimą virš sluoksnio o reikia, kad jis būtų išsidėstęs už (dešinėje).

Atsakymas.

Daroma taip:
1. Pažynėjus su pele legendos langelį ir Items Properties kortelėje ->Legend Items lange dešinėje pažymime norimą keisti sluosnį ir išskleidžiame jį, kad matytume simbolį.



2. Uždedame žymeklį ant simbolio Legend Items lange ir spaudžiame Item text



Įvedame arba įkopijuojame reikalingą tekstą ir spaudžiame ok

.

Tekstas atsiras toje vietoje kur mums reikia - iš dešinės

.

Jei nenorime teksto virš simbolio tiesiog pažymime jį ir vėl spaudžiame Item text ir ištriname tekstą. Sapudžiam ok ir tekstas dingsta



3. Norėdami keisti rašmenis Item Properties kortelėje spaudžiame ant General ir renkamės Item font

« Paskutinį kartą keitė: 2013 m. Rugpjūčio 14 d. 11:58:06 sukūrė giedrioks26 »

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Žemėlapių kūrimas su QGIS naudojant Print Composer
« Atsakymas #1 Įrašytas: 2013 m. Kovo 21 d. 09:25:53 »
Dar buvo klausimas kaip legendos simbolius išdėstyti horizontaliai?

Tai daroma kolkas labai paprastai įkeliant kelias legendas ir dedant kaip paveikslėlius vieną šalia kitos bei pašalinant nereikalingas.



Plačiau apie tai skaitykite čia http://gis.stackexchange.com/questions/28158/how-to-group-elements-in-qgis-legend-side-by-side

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Žemėlapių kūrimas su QGIS naudojant Print Composer
« Atsakymas #2 Įrašytas: 2013 m. Balandžio 11 d. 20:23:07 »
Pridedu nuorodą kaip patobulino Print Composer, legendas galima daryti patogiau:
http://anitagraser.com/2013/03/18/print-composer-2-0-take-2-multi-column-legend/
Kol kas tai galima pasibandyti testuojamoje versijoje 1.9.0. Jau greitai pasirodys 2.0 stabili versija.

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #3 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 02 d. 23:15:26 »
Ar įmanoma padaryti su Print Composer taip, kad būtų atvaizduojamas ne visas sluoksnis, o tik tam tikra sritis? Pavyzdžiui tik duomenys esantys draustinyje, o kas aplink draustinį, kad nebūtų rodoma? Arba jeigu koks upelis, kad jis nebūtų rodomas nuo vieno krašto iki kito, o tik trumpa atkarpa kuri yra reikalinga?

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #4 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 03 d. 14:20:34 »
Čia ne Print Composer reikalingas. Tai gali padaryti su QGIS naudodamas Vektor -> Research Tools -> Select by location
Tai leidžia pažymėti tai kas tau reikalinga nurodytame regione ir eksportuoti į atskirą failą. Po to gali atjungti tau nereikalingus sluoksnius.
Arba tiesiog išsididini iki reikiamo dydžio, kad nesimatytų kas yra už ribų.
Gal aš nesupratau klausimo?

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #5 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 03 d. 20:54:33 »
Čia ne Print Composer reikalingas. Tai gali padaryti su QGIS naudodamas Vektor -> Research Tools -> Select by location
Tai leidžia pažymėti tai kas tau reikalinga nurodytame regione ir eksportuoti į atskirą failą. Po to gali atjungti tau nereikalingus sluoksnius.
Arba tiesiog išsididini iki reikiamo dydžio, kad nesimatytų kas yra už ribų.
Gal aš nesupratau klausimo?
Gal ir tiktų, bet arba man neveikia kažkas arba tiesiog nesuprantu kaip tai turi veikti. Man neduoda eksportuoti į atskirą failą, nesukuria jokio naujo failo.
« Paskutinį kartą keitė: 2013 m. Rugsėjo 03 d. 21:16:25 sukūrė kkestas »

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #6 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 04 d. 05:10:27 »
Select by location tik pažymi objektus nurodytoje srityje. O išsaugant į kitą failą naudoji "Save Selection As".




Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #7 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 04 d. 21:38:39 »
Kur gali būti problema, kad žemėlapyje rodo neteisingai mastelį? Kažkaip nebeveikia man OpenLayers pluginas, ant jo visada galėdavau pasitikrinti taškus.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #8 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 05 d. 16:09:24 »
OpenLayers pluginas ne visada gerai veikia. Reikia žinoto tai, kad iš Print Composerio wms duomenis leidzia atsispausdinti tik 150 dpi raiška.
OpenLayers nebenaudoju, nes turiu Geoportal.lt duomenis

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #9 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 06 d. 07:59:17 »
Aš tikiuosi, kad tas PrintCoposer patobulės. Nes dabar jeigu reikia kokios lentelės prie žemėlaio, tai neįmanoma padaryti. Vieną kitą užrašą gali uždėti ir viskas. Trūksta tų įrankių trupučiuka.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #10 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 06 d. 21:26:01 »
O konkrečiau kokios lentelės? kokių įrankių trūksta? Gali tiesiog nežinoti kaip. Aš kol kas pasidarau viską ko man reikia. Print Composer patobulės patogumo atžvilgiu, naujų funkcijų ten beveik nebus.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #11 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 06 d. 22:30:37 »
Ar įmanoma padaryti su Print Composer taip, kad būtų atvaizduojamas ne visas sluoksnis, o tik tam tikra sritis? Pavyzdžiui tik duomenys esantys draustinyje, o kas aplink draustinį, kad nebūtų rodoma? Arba jeigu koks upelis, kad jis nebūtų rodomas nuo vieno krašto iki kito, o tik trumpa atkarpa kuri yra reikalinga?

Padaryti norimą mastelį labai paprastai galima taip:

1. Išsididini žemėlapį iki reikiamo dydžio naudodamas didinimo įrankius QGIS
2. Atsidarai naują Print Composer ir įkeli naują žemėlapį su Add new map
3. Print composeryje pažymi naujai įkeltą žemėlapį ir Item Properties -> Extents -> Set to map canvas extent



Ši funkcija pritaiko mastelį pagal QGIS mastelį.
Mastelį taip pat gali keisti Item Properties -> Map "Scale" laukelyje

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #12 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 06 d. 22:36:25 »
Man reikėtų tokios kaip exel lentelės, kad būtų daug skyriukų į kuriuos galėčiau surašyti duomenis. Kokiei keturi stulpeliai ir septynios elutės. Iš jų dvi turėtų būti sulietos per visą lapo plotį.Su ta funkcija label tai ten vargo vakarienė.
Kitas klausimas ar įmanoma sukurti daug sutartinių ženklų stilių ir juos išsaugoti į vieną failą. Aš išsaugau, bet man reikia kiekvieno šeipinio failo saugoti atskirai. Kažkaip ten galėdavo išspręsti paprasčiau su tais sutartinių ženklų stiliais.

Neprisijungęs Giedrius V.

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 109
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #13 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 07 d. 20:58:31 »
Man reikėtų tokios kaip exel lentelės, kad būtų daug skyriukų į kuriuos galėčiau surašyti duomenis. Kokiei keturi stulpeliai ir septynios elutės. Iš jų dvi turėtų būti sulietos per visą lapo plotį.Su ta funkcija label tai ten vargo vakarienė.
Kitas klausimas ar įmanoma sukurti daug sutartinių ženklų stilių ir juos išsaugoti į vieną failą. Aš išsaugau, bet man reikia kiekvieno šeipinio failo saugoti atskirai. Kažkaip ten galėdavo išspręsti paprasčiau su tais sutartinių ženklų stiliais.

O tai tau netinka "Adds attribute table"?  arba aš nelabai suprantu ką turi galvoje...
Stilius 2.0 versijoje išsaugos automatiškai kartu su shap failu. Ieškojau kaip tą būtų galima daryti grupei sluoksnių, bet neradau. Nebent tai vienas sluoksnis, kuris išskaidomas pagal kategorijas.

Neprisijungęs kkestas

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 33
    • Žiūrėti profilį
Ats: QGIS: Žemėlapių kūrimas naudojant Print Composer
« Atsakymas #14 Įrašytas: 2013 m. Rugsėjo 08 d. 11:50:49 »
Adds attribute table man netinka todėl, kad man reikia įrašyti ne tik atributinius duomenis, o tokius kaip miestas, gatvė, rajonas, namo nr. ir t.t.